A A A

DECLARAȚIE

22 Septembrie 2021 | 263

DECLARAȚIE

Judecătorii conștientizează responsabilitatea și importanța actului judecătoresc în dezvoltarea și progresarea statului de drept.

Totodată, reiterăm cu fermitate poziția potrivit căruia un act judecătoresc efectiv nu va putea fi realizat fără asigurarea reală a independenței sistemului judecătoresc.

Independența sistemului judecătoresc se asigură nu numai prin stabilirea acesteia în Constituție, dar prin respectarea acesteia, prin asigurarea efectivă a drepturilor judecătorilor, prin asigurarea și păstrarea garanțiilor sociale și prin manifestarea unui respect față de actul judecătoresc.

Judecătorii regretă adoptarea legii prin care, în esenţă au fost anulate garanţiile sociale ale judecătorilor, în condițiile în care anterior deja au fost emise două Hotărîri ale Curţii Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale, tentativele de excludere a acelorași garanții.

Pe aceste motive judecătorii propun Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale cu lărgirea obiectului sesizării în vederea verificării constituționalității excluderii garanțiilor enunțate.

De asemenea, judecătorii condamnă discursul public de denigrare generalizată a sistemului judecătoresc pe parcursul a mai multor ani, însoțit de îndemnul la reducerea totală a garanțiilor sociale întru acumularea capitalului politic.

Judecătorii Judecătoriei Anenii Noi