A A A

La 26 martie 2024, Ușile Judecătoriei Anenii Noi au fost deschise pentru elevii de la IPLT ,,Andrei Straistă” din Anenii Noi.

26 Martie 2024 | 54

La 26 martie 2024, Ușile Judecătoriei Anenii Noi au fost deschise pentru elevii de la IPLT ,,Andrei Straistă” din Anenii Noi.

Urmare a inițiativei comunității școlare, 32 de elevi, însoțiți de directorul IPLT ,,Andrei Straistă”, Eugeniu Margine și profesoara disciplinei de studii Educația pentru socializare juridică din cadrul liceului, au beneficiat de oportunitatea de a vizita sediul central al Judecătoriei Anenii Noi și de afla mai multe detalii despre sistemul judiciar.

Colectivul de elevi a fost întâmpinat de președintele interimar Andrei Mocanu, care le-a vorbit elevilor despre activitatea instanței de judecată și a sistemului judecătoresc, cât și despre pașii care trebuie respectați de către o persoană care se află într-o instanță de judecată.

Totodată, participanții au aflat despre rolul și responsabilitățile instanței, despre riscurile ce îi înconjoară și diferite forme de prevenire a comportamentului delincvent, despre modul în care pot să răspundă unor asemenea riscuri, despre prevenirea violenței între semeni, despre tinerii în contact cu legea și manifestarea responsabilității civice, etc.

Tinerii, ghidați de funcționarul serviciului GSMPJ și Relații cu Publicul, au vizitat încăperile, precum ar fi Camera special amenajată pentru audierea în condiții speciale a copiilor minori, Secția de Evidență și Documentare Procesuală, arhiva, sălile de judecată, etc.

Ulterior, elevii au fost conduși în sala de judecată, unde a fost improvizată o ședință de examinare a unei cauze penale despre huliganism, actorii fiind președintele ședinței, judecător Andrei Mocanu, procurorul-șef interimar Mihai Nicolai, avocatul Vladimir Gromovenco, rolul celorlalte părți din proces l-au jucat chiar unii tineri. La finalul ședinței improvizate, participanții au adresat mai multe întrebări, la care au primit răspunsuri chiar din prima sursă.

La rândul său, Dl Eugeniu Margine a exprimat mulțumire pentru sprijinul și ajutorul în susținerea inițiativei comunității școlare, reiterând despre importanța activităților de promovare a educației juridice, despre drepturile, dar și obligațiile lor ca și cetățeni.

La plecare, fiecare elev a primit un set de pliante și broșuri cu conținut util.