A A A

Ziua Ușilor Deschise la Judecătoria Anenii Noi, pentru elevii de la Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” s. Hîrbovăț r. Anenii Noi.

30 Ianuarie 2024 | 47

Astăzi, 30 ianuarie 2024, Ușile Judecătoriei Anenii Noi au fost deschise pentru elevii Liceului Teoretic ,,Ion Creangă” din s. Hîrbovăț.

Vizita a avut loc urmare a inițiativei comunității școlare din s. Hârbovăț, pentru valorificarea parteneriatului în derularea Proiectului ,,Ambasadorii siguranței”.

Astfel, aproximativ 20 de elevi, însoțiți de către profesorii disciplinei de studii Educația pentru socializare juridică din cadrul liceului, au beneficiat de oportunitatea de a vizita sediul Judecătoriei din Anenii Noi și de afla mai multe detalii despre sistemul judiciar.

La intrarea în Judecătorie vizitatorii au fost întâmpinați de președintele interimar Andrei Mocanu. Dânsul le-a vorbit elevilor despre activitatea instanței de judecată și a sistemului judecătoresc, cât și despre pașii care trebuie respectați de către o persoană care se află într-o instanță de judecată.

Tinerii au explorat curioși clădirea judecătoriei Anenii Noi, sediul Central, după care, fiecare din ei au primit un set de pliante și broșuri cu conținut util.

Ulterior, elevii au fost conduși în sala de ședință unde a fost improvizată o ședință de examinare a unei cauze penale, actorii fiind: președintele ședinței, judecător Andrei Mocanu, procurorul Mihai Nocolai, avocatul Vladimir Gromovenco, cît și unii elevi.

La final, tinerii au adresat o rundă de întrebări și au primit răspunsuri chiar din prima sursă.

La rândul său, Elena Zmeu, directoarea liceului a exprimat mulțumire pentru sprijinul și ajutorul în susținerea inițiativelor comunității școlare, reiterând importanța cunoașterii de către elevi a activității instituției, familiarizarea acestora despre rolul pe care-l are un judecător, despre drepturile, dar și obligațiile lor ca și cetățeni.